Pionneke 1: Resultaten uit het verleden…..

Geplaatst op: 28 november 2017

In de 4e ronde KNSB trof het Pionneke het 3e team van Stukkenjagers. Op papier een tegenstander die te verslaan is. Maar in de praktijk jaagde Stukkenjagers op de Pionnen….

Teamleider Ivan had er dusdanig vertrouwen in dat hij verzoeken van basisspelers Wolfgang en Eduard om een rondje over te slaan honoreerde in plaats van te dreigen dat daarmee ook het teamlidmaatschap op het spel zou komen te staan.
Met de luxe van 11 basisspelers was hun afwezigheid ook makkelijk op te vangen.

Het vertrouwen van Ivan werd er groter op toen bij het welkomswoord van de thuisclub werd aangegeven dat Stukkenjagers 3 nog nooit van’t Pionneke zou hebben gewonnen. Helaas is door de vernieuwde website van de KNSB het archief niet meer te vinden, maar het klopt dat in de afgelopen 1000 jaar, ‘t Pionneke nog nooit van Stukkenjagers 3 had verloren.

De start van de wedstrijd was veelbelovend en na een dik uur werd er door sommige beleggers al ingezet op een 2-6 einduitslag in Pionnekes voordeel.

Ger (bord 1, wit), Paul (bord 5, wit), Eric (bord 6, zwart) hadden een pionnetje meegepikt. Waar het pionnetje van Paul nog een offer was waar behoorlijke compensatie tegenover stond, was dit bij Ger en Eric niet het geval. Guido (wit, bord 3) had een prettigere stelling en Joost (zwart, bord 2) en Ivan (zwart, bord 4) hadden het witvoordeel van tegenstanders geneutraliseerd en stonden zeker niet meer slechter. Narcis (wit, bord 7) en Henri (zwart, bord 8) was nog niet heel duidelijk, maar ze liepen met vertrouwen rond.

Tegen het 3e uur begon het er al wat minder goed uit te zien. Joost kon helaas niet verder komen en moest in remise berusten (½ – ½). Guido had zijn ruimteoverwicht niet weten uit te buiten en stond in de eindstelling eerder slecht en nam een remiseaanbod aan (1-1). Paul durfde in een gecompliceerde stelling met een pion tegen compensatie niet goed door te spelen. Teamcaptain Ivan schatte op dat moment de zaken nog rooskleurig (3-5 of 3½ – 4 ½ overwinning) in met Ger en Eric nog steeds een pion voor, hijzelf een goede stelling en Henri nog onduidelijk. Dat Narcis een pion achter stond zou niet meer moeten uitmaken. Dus Paul werd toegestaan remise aan te nemen (1½ – 1½).

Tijdens de tijdnoodfase was het toch behoorlijk mis aan het gaan. Henri had in tijdnood nog wel een kwaliteit gewonnen, maar tegenstander had daar winnende compensatie voor  gekregen via een stel sterke centrumpionnen en goed stukkenspel (2½ – 1½). Daarnaast liet Ivan zich verrassen in tijdnood door een venijnig zetje te missen op het moment dat hij de partij dacht te gaan beslissen. Gelukkig dat tegenstander met minder dan 1 minuut op de klok (+30 sec per zet) voor 6 zetten niet goed door durfde te spelen, anders was het nog tricky geweest (3-2).

Op dat moment had de tegenstander van Eric een ongelijk lopereindspel weten te bereiken, waardoor winst in die partij ook niet meer duidelijk was, was de tegenstander van Ger zich als een leeuw aan het verweren en stond Narcis nog steeds een pion achter (inschatting 4½ – 3 ½ nederlaag).

Echter onze mannen verweerden zich heldhaftig tegen deze vijandelijke overname en Ger wist met veel techniek het eindspel te winnen (3-3), Eric ging een tweede pion winnen en deed er alles aan om de partij te winnen en Narcis had een pion teruggekregen en leek een verdedigbare stelling te hebben (inschatting 4-4).

Ineens een kreet van afschuw. Narcis had na de torenzet van zijn tegenstander gemist dat daarmee de loper van zijn tegenstander zijn toren aanviel en dekte met zijn koning een pion. Weg toren en weg partij (4-3). Eric had er alles aan gedaan, maar het ongelijke lopereindspel was met 2 pionnen meer niet te winnen (4½ – 3 ½).

Een zware tegenvaller voor ’t Pionneke dat natuurlijk nog voor de titel te ging. Het zat niet echt mee, maar het zat ook niet overdreven tegen.

Daarnaast heeft Stukkenjagers 3 een behoorlijk sterk team dat qua rating niet veel voor ’t Pionneke onder doet en staan ze niet voor niets met 6 matchpunten op plaats 2 in de groep met wedstrijden tegen ratingfavorieten Voerendaal 2, Blerick en ’t Pionneke al achter de rug.

Toch is de kans groot dat we ze volgend jaar wel weer zullen tegenkomen.
Ik heb er gezien de resultaten uit het verleden wel vertrouwen in.

1 nederlaag in de laatste 1000 jaar is nog steeds een goed uitgangspunt…

Ivan Utama

De Stukkenjagers 3  RSC ’t Pionneke  Uitslag
Luuk Baselmans (1999) Ger Janssen (2205) 0 – 1 
Sjoerd van Roon (2030) Joost Heltzel (2201) ½ – ½ 
Erik Dignum (1969) Guido Royakkers (2153) ½ – ½ 
Erik Nicolai (2124) Ivan Utama (2095) ½ – ½ 
Cesar Becx (2118) Paul Aben (1935) ½ – ½ 
John Greunsven (1996) Eric Schouten (1986) ½ – ½ 
Karel Storm (1957) Narcis Sofic (1868) 1 – 0 
Kienfong Lie-Kwie (1833 ) Henri van den Bersselaar (1863) 1 – 0 
Gemiddelde Rating:2003 Gemiddelde Rating:2038 4½-3½ 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

\