Pionneke 1: verlies en winst in ronde 1 en 2

Geplaatst op: 8 oktober 2017

Het Zwitsers gambiet en het Paard van Troje. Er gebeurde genoeg in ronde 1 en 2 van Pionneke 1.

Ronde 1: Zwitsers gambiet
De ambities zijn helder. Een topklassering. Aan talent geen gebrek, echter de tactiek gaat het verschil maken. Als tactiek voor de eerste ronde had de technische staf bedacht , dat een zwitsers gambiet wellicht de  juiste was.  Voor de niet-kenners onder ons, een zwitsers gambiet is een tactiek die vaak in toernooien wordt gebruikt om expres een slechte start te maken, de sterke tegenstanders zolang mogelijk te ontlopen en een sterke opmars te maken tijdens het toernooi, met als doel een goede eindklassering met nog wat prijzengeld. Hoe doe je dat nu in de praktijk? Nou, je laat 4 van je vaste spelers thuis. Moet genoeg zijn! Ik vermoed dat onze teamleiders een inschattingsfout hebben gemaakt bij deze tactiek, aangezien de KNSB competitie en round-robin vorm heeft. Nou ja, beginnersfoutje, maar op zich werd de tactiek goed uitgevoerd. Dat biedt hoop voor de volgende wedstrijden. In ieder geval loyale spelers aan het leiderschap van het Pionneke.

Ivan probeerde de tactiek voor de tegenstander nog te verhullen door in een vooruitgespeelde wedstrijd het punt te pakken, maar de overige pionnekes deden wat conform de tactiek van hen werd verwacht. Wolfgang volgde het bevel van de leiders op en verloor van de sterke Guus Bollen. Ook Narcis vond de gekozen tactiek prima, en verloor in een redelijk gelijk opgaande strijd uiteindelijk toch nog. Robin en Gerard kwamen zelfs goed te staan, mogelijk zelfs gewonnen en verloren allebei van op rating wel sterkere tegenstanders, maar alles voor de tactiek. Hulde mannen!

Eric snapte de tactiek nog niet goed. Als nieuwkomer in de KNSB won hij zijn eerste wedstrijd bij het pionneke. Het gerucht gaat dat hij de volgende wedstrijd disciplinair wordt gestraft.

Inmiddels was het al 2-4. Henri nam daarom maar snel genoegen met remise zodat de nederlaag niet meer in gevaar kwam. Dat Ger tot slot vervolgens nog remise maakte, was slechts voor de statistiek. Ben benieuwd naar de tactiek voor de tweede ronde….

Eindstand Pionneke -WLC 3-5

Ronde 2: Het paard van Troje.
Na een crisisberaad  van de technische staf na het tactisch debacle van ronde 1 werd een al eeuwenoud concept omgetoverd tot de nieuwe tactiek van de pionnekes in ronde 2.

Om niet direct in degradatiegevaar te geraken met als mogelijk gevolg het ontslag van de teamleider, werd de tactiek omgegooid. Bedacht werd dat de sterkst mogelijke opstelling wellicht toch de juiste tactiek kon zijn. Het kreupele paard uit ronde 1 moest nu een paard van Troje zijn, die aan de voordeur van clublokaal “de Havik” werd neergezet. Voor de niet-kenners onder ons, Het paard van Troje is een van de bekendste verhalen uit de Griekse mythologie. Het vertelt hoe belegerende Grieken erin slaagden om Troje binnen te dringen door zich te verstoppen in een reusachtig houten paard, dat door de nietsvermoedende inwoners van Troje binnen de stadsmuren werd gehaald. En aangezien onze tegenstander mogelijk een kreupel paard hadden verwacht na de 1e ronde, werd bedacht om tegen De Giessen en  Linge deze list te verzinnen. De tegenstanders waren totaal verrast, toen na binnenrijden bleek dat de dapperste strijders uit Roermond verstopt zaten. Generaal Joost sprong als eerste uit de wagen, met als risico dat je kop er vanaf wordt gehakt. Aldus geschiedde, al was het na een boeiend gevecht waarbij onze Joost de eerste steek uitdeelde maar daarna geen genade kende met zijn tegenstander. Ivan en Wolfgang lieten er vanaf het begin geen misverstand over bestaan wat hun bedoelingen waren, en zette hun tegenstanders voor niet op te lossen tactische problemen. Ook Paul hoefde vanuit zijn lijfopening niet echt veel zelf te verzinnen. Na enkele soepele remises van EricGuido en Ger waren er al 4,5 punt binnen. Dat Eduard persé een winnend eindspel wilde spelen, en daarmee het feestmaal nog even uitstelde, zal in de evaluatie nog een staartje krijgen. Ik ben benieuwd naar de tactiek voor ronde 3 in de thuiswedstrijd tegen D4…

De Giessen en Linge- Pionneke 2,5-5,5

Eric Schouten

Terug naar het nieuwsoverzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

\