Pionneke 1: Winst in Veldhoven

Geplaatst op: 2 november 2016

Op zaterdag 17 september speelde Pionneke 1 tegen Veldhoven en ze zijn het seizoen goed begonnen.

Een nieuw seizoen met nieuwe sportieve kansen. Na het mislopen van promotie vorig seizoen, willen we er dit jaar een leuk seizoen van maken. Zo moesten we de eerste bondswedstrijd tegen Veldhoven, een oude bekende en een niet ongevaarlijke tegenstander.

Ivan, onze teamcaptain, en Eduard waren verhinderd. Ivan deed een beroep op Simon Karsten, die voor het eerst in het eerste team speelde. En zo traden we aan op zaterdag in Veldhoven, klaar om er in de 3de klasse H het beste van te maken.

We waren nog geen kwartier bezig of Ger meldde dat hij een blunder had gemaakt. Zijn tegenstander kon op h7 inslaan, wat hij vervolgens ook deed. De stelling van Ger lag in puin. Als eerste was Gerard Roufs klaar, hij speelde remise. Met zwart wist hij al snel de gevaarlijkste aanvalsstukken van wit te ruilen. De stelling die overbleef, was remise. Onze debutant, Simon, kwam met zwart al snel in de problemen. Wit kreeg een ontwikkelingsvoorsprong en dreigde een toren op h8 te winnen. Simon koos met De7 een tegenaanval, maar die kon wit met secuur spel al snel pareren. Uiteindelijk gunde Simon zijn tegenstander de mogelijkheid om mat te geven (½- 1½). Joost maakte de stand weer gelijk. Na een rustig begin wist Joost op de damevleugel het inititief te nemen en al snel won Joost een kwaliteit. Niet veel later was het punt binnen (1½- 1½). Over de stelling van Narcis had ik mijn twijfels, maar wellicht onterecht, want het was ineens remise (2-2). Met nog 4 borden, waarbij Paul en ik iets beter stonden en waar Wolfgang toch langzaam in de problemen raakte (2-3), was de strijd nog lang niet beslist . Ger had zich terug gevochten en de stelling was niet meer zo duidelijk. Wolfgang verloor, zijn tegenstander wist goed gebruik te maken van zijn ruimtevoordeel. Paul Aben trok de stand weer gelijk. Hij wist een pion te winnen en kon daarnaast ook nog zijn tegenstander onder druk zetten (3-3). Hij won vervolgens mooi. Ger stond ondertussen gewonnen. Zijn paard en loper konden de vrijpionnen van wit tegenhouden en ondertussen was zijn f-pion een gevaarlijk vrijpion geworden. Toen deze dreigde te promoveren, gaf de tegenstander van Ger op (4-3). Ikzelf was in een dame-eindspel terecht gekomen met een pion meer. Het had eerder ook anders kunnen lopen. De opmars van mijn f-pion was te laat en daar had mijn tegenstander goed van kunnen profiteren. Hij koos voor een andere voortzetting waarbij hij een kwaliteit won, maar dit werkte niet helemaal. Met een schijnoffer won ik de kwaliteit terug en even later ook een pion erbij. Het eindspel won ik vervolgens (5-3). Dat betekende winst voor ons, maar eerlijk gezegd had de uitslag ook anders kunnen zijn. Zo vertrokken we uit Veldhoven, na een leuk middagje schaken en elkaar succes wensend voor de komende bondswedstrijden.

Veldhoven – RSC “t Pionneke 3-5

1.Huub Schenning – Joost Heltzel 0-1

2.Frans Wolferink – Ger Janssen 0-1

3.Theo vd Meerakker – Guido Royakkers 0-1

4.Erik van Eijndhoven – Wolfgang de Cauter 1-0

5.Fred van Empel – Narcis Sofic ½-½

6.Jan Peters – Gerard Roufs ½-½

7.Jan van de Munckhof – Paul Aben 0-1

8.Tim van Hellemont – Simon Karsten 1-0

Terug naar het nieuwsoverzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

\