Voormalig Pionneke lid Dre Reijnen overleden

Geplaatst op: 15 maart 2021

Op 11 maart 2021 is voormalig Pionneke lid Dre Reijnen overleden.
Hij was jarenlang lid van schaakvereniging ’t Pionneke en inmiddels ook al weer jarenlang lid van de Aaj Pionne. Ter nagedachtenis van Dré onderstaand een persoonlijk in memorian door voormalig Pionneke voorzitter Wiel Scheeren:

Beste Dré,

Het is zover. De luiken zijn definitief dichtgevallen. Je hoeft nooit meer te wachten bij de kassa. Nooit meer knijpen met je ogen tegen de zon. Nooit meer Franse boeken te lezen. Nooit meer te wachten op je schaaktegenstander. Nooit meer bang zijn. Nooit meer moe. Geen pijn meer. Geen pillen. Geen gedoe.

Je bent nu onherroepelijk geworden wie je nabestaanden denken dat je bent (of liever was). Maar maak je geen zorgen , wij zullen ons best doen om je te reconstrueren aan de hand van onze herinneringen. Wij zullen memoreren hoe je lachte, hoe je kwaad kon worden, hoe je tijdens het schaken je hoofd liet steunen op je handen, hoe je je ergerde over een gemaakte blunder en hoe je dan je hand bewoog. Wij zullen weten hoe je liep, hoe je zwaaide, hoe je praatte en de woorden die je koos. Wij zullen onthouden op welke momenten je gelukkig was, wanneer verdrietig, en wanneer allebei tegelijk. Wij zullen je ook, beste Dré, een klein beetje gaan vergeten. Maar nogmaals maak je geen zorgen. De dood is de sterkst verzachtende omstandigheid, wij zullen teruggrijpen naar de mooie momenten en je positieve eigenschappen. Je gulle lach. Je vriendelijkheid. Je nuchterheid die, juist nu, zeer welkom is.

Het was een mooie ceremonie ondanks dat er corona heerste. Dat zeggen we na afloop tegen elkaar. Dat het een mooie crematie was. Als een soort bezwering. Het enige en laatste kruimeltje controle hebben we goed gebruikt. Er werden zelfs grappen (wellicht schaakgrappen) verteld. Dré dat had je vast kunnen waarderen. Ik heb geprobeerd om te lachen en vooral niet te veel te huilen. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik daar helemaal in ben geslaagd. Sorry nog daarvoor.

De dag na je crematie is een loepzuivere lentedag. De eerste krokussen steken hun kop op. Toeristen verdringen zich op de Steenen Brug in de Voorstad om foto’s te maken van de Roer. Het ene uitzicht nog fraaier dan het andere. In de Jo Gerrishal zal vanmiddag geschaakt gaan worden. Helaas nu zonder jou. Je blijft in onze herinnering tot dat ook wij herinnering zullen worden. De dag knispert van beloften. De Roermondenaren hebben geluk en ze weten het.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

\