Eduard Coenen clubkampioen 2022/2023

Geplaatst op: 7 juni 2023

Voor de 11e keer sinds het seizoen 1996-1997 is Eduard Coenen clubkampioen geworden van ’t Pionneke. Met een recordscore van 453 punten die hij behaalde in 26 waarvan hij er 22 won is hij de terechte kampioen. Met een achterstand van 134 punten werd Wolfgang de Cauter net als vorig jaar tweede in het kampioenschap. De verassing van dit seizoen mogen we toch wel Bryan Huijsing noemen. Halverwege stond hij nog op de 11e plaats maar met een indrukwekkende opmars behaalde Bryan in zijn debuutseizoen een podiumplaats. Met onder andere een remise tegen Wolfgang en winst op Eduard toonde Bryan zijn schaaktalent aan welke resulteerde in de laatste felbegeerde podiumplek.

Een plek achter Bryan is de tweede positieve verassing van dit seizoen geëindigd, Marcel Linssen behaalde na Eduard de meeste overwinningen (21 uit 32) en met een score van 286 punten kan hij terugkijken op een zeer geslaagd seizoen. Achter Marcel zijn maar liefst 5 spelers binnen een marge van 25 punten geëindigd. Het is zelden voorgekomen dat de resultaten uit de laatste ronde zoveel invloed konden hebben op de eindstand. Uiteindelijk is Ton Geenen als vijfde geëindigd, een van zijn beste eindklasseringen ooit. Dat geldt ook voor Dai Heinen die in de laatste ronde van Ton moest winnen om hem voorbij te gaan qua punten. Hun onderlinge partij eindigde in een remise en daarmee stelde Dai zijn 6e plaats veilig. Beide spelers zullen content zijn met hun plek in het eindklassement.

Waar hij eerder nog wel eens het podium heeft bereikt zat er dit jaar voor Simon Karsten slechts een 7e plaats in. Relatief zware tegenstanders in combinatie met wisselende resultaten zorgde voor een iets lagere plek dan verwacht, volgend seizoen weer richting podium? Met vijf nederlagen in de laatste vijf wedstrijden stuurde Robin Meinders zijn stukken duidelijk niet in de richting van het podium. Uiteindelijk een achtste plek waar de verwachtingen vooraf toch wat hoger waren. Aaron de Koning ontwikkelde zich net als Bryan en Marcel steeds beter gedurende het seizoen. In het begin heeft hij wat punten laten liggen anders was hij met deze kleine onderlinge verschillen hoger geëindigd. De top 10 wordt afgesloten door Drago Bosnjak, degelijk als altijd behaalde hij genoeg punten.

Rob Loose buiten de top 10, we hadden het ons vooraf niet voorgesteld. Maar toch is het een feit. Clubkampioen is Rob nog nooit geworden maar ook dit jaar wist hij menig spelers aan de rand van het schaakbord te brengen. Na Rob nog een verassende naam die de top 10 niet wist te halen: voormalig clubkampioen Geert Peeters. Bij Geert lag het niet aan zijn resultaten maar eerder aan het aantal relatief weinig gespeelde wedstrijden. Als Geert volgend seizoen elke week zou meedoen is een nieuwe titel voor Eduard hoogst onzeker. Eric Barentsen is de “best of the rest” met een 13e plek in de eindstand. Een plek achter hem vinden we Dani Lensen terug die in zijn eerste volledige seizoen goed meespeelde en met slechts 2 remises is het vaak “alles of niets”. Lei Hoeben speelde te weinig wedstrijden om de top 10 te behalen maar volgend seizoen zal de nummer drie van vorig seizoen weer zorgen voor nog meer concurrentie voor een plek in de top 10. Dat het dringen wordt geblazen moge nu al duidelijk zijn.

De nestor van ’t Pionneke, deze eretitel verdient Jo Schreinemachers zeker. Al lid sinds mensenheugenis en hoewel de jaren vorderen is Jo nog altijd een begenadigd speler. Een 16e plaats voor dit seizoen. Nieuwe spelers zijn van belang voor iedere gezonde vereniging en Will Alberts zorgde dan ook voor vers bloed achter het schaakbord en met een 17e plaats kan Will terugkijken op een geslaagd seizoen.

Nog meer concurrentie voor de top 10 van het seizoen 2023/2024? Luc Weeber is nu als 18e geëindigd maar kan daar met een volledig gespeeld seizoen zeker in eindigen. 2 Plekken onder hem vinden we Michel Franssen. Waar Michel vorig jaar debuteerde met een 4e plaats vielen de resultaten dit jaar niet altijd in zijn voordeel uit. Volgend jaar revanche voor wellicht het meest sportieve lid van de vereniging? Tussen beide heren in wist penningmeester Marius Hekker op de 19e plaats te eindigen. De volgorde tussen beide heren wil soms nog wel eens wisselen maar meestal vinden we Theo Smeets en Hans Louppen in de buurt van elkaar terug ronde plek 20. Dit jaar plek 21 voor Theo en Hans daar een plaats onder. Waar Hans eerder nog wel eens de titel van “remiseschuiver” behaalde is deze eer dit jaar weggelegd voor Dai Heinen en Drago Bosnjak (9x).

Guillaume Stollman eindigde achter Hans Louppen op plek 23 en Wim Cox behaalde de rode lantaarn. In totaal deden 27 spelers mee aan de interne competitie van dit seizoen waaronder drie spelers die op proef enkele wedstrijden kwamen spelen.