Wiel Scheeren overleden

Geplaatst op: 5 augustus 2021

Vandaag bereikte ons het zeer trieste bericht, dat Wiel Scheeren op 71 jarige leeftijd is overleden.  Wiel was al enige tijd ziek, echter dit overlijden kwam toch onverwacht.

Wiel is jarenlang voorzitter geweest van RSC ’t Pionneke, daarnaast investeerde hij veel tijd in het wedstrijdleiderschap.
Tevens was Wiel een van de drijvende krachten van het Schaakgenootschap De Aaj Pionne.

Wiel; bedankt voor je tomeloze inzet ! Wij blijven aan je denken.

Wij wensen familie en vrienden heel veel sterkte met dit verlies.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Reacties

Jan van Mechelen schreef:

Dit is schokkend nieuws voor mij, net als het overlijden van oud voorzitter Jo Janssen destijds. Aan beide oud-voorzitters bewaar ik erg warme herinneringen. Nog niet zo lang geleden las ik een persoonlijk en erg mooi geschreven In Memoriam over Dre Reijnen van de hand van Wiel. Het artikel maakte veel indruk op me, de pen lag Wiel erg mooi in de hand. Nooit had ik kunnen denken dat hij zelf zo snel zou overlijden. Ik heb sinds mijn verhuizing naar België in de jaren negentig van de vorige eeuw helaas geen werkelijk contact meer gehad met Wiel. Ik las over zijn overlijden deze morgen en na de schok kwamen er meteen een aantal mooie herinneringen naar boven.
Ik leerde Wiel kennen in de vroege jaren ‘80 als voorzitter van “Schador”, een tweede Roermondse schaakclub die speelde in De Donderie. Er was toendertijd zelfs een derde schaakclub in Roermond, meer bepaald in Maasniel, waarvan een ander oud-Pionneke lid, Frans Rijvers, voorzitter was. Het waren gouden tijden.
Andere Schador en ‘t Pionneke-coryfeeën toendertijd waren Joost van Vlierden, Ronnie Sonnemans, Ed Crombeen en Michiel Bunnik. We waren zo fanatiek dat een clubavond op dinsdagavond bij ’t Pionneke en op vrijdagavond bij Schador niet genoeg waren. We organiseerden zogenaamde huiskamertoernooien om een derde avond in de week te hebben waarop geschaakt kon worden. Elke week waren we bij iemand anders te gast en werd er een toernooi afgewerkt. Wiels beheersing van de Ponziani-opening was legendarisch destijds en niemand durfde zich daarop inlaten. In zijn huiskamer hing een schilderij van diagrammen van zijn mooiste partij met deze opening. Als je niet aan zet was kon je bewonderend deze partij zet voor zet naspelen. Het was een waar kunstwerk in meerdere opzichten.
Eens per jaar trokken we er een week op uit. Ik herinner me een week op de camping in Montfort, waar Wiel een camper en tent had staan en ook een vakantiehuisje in het Belgische Durbuy. Een week lang werden er spelletjes gespeeld: een klassiek schaaktoernooi, een rapidtoernooi, blufpoker, risk en wat dies meer zij. Eén keer zijn we buiten ons speelhol geweest, niet om van de natuur te genieten, maar om noodzakelijke boodschappen te doen. Het waren jaarlijkse hoogtepunten voor mij waar ik met veel plezier aan terugdenk.
Ik leerde er koken, douches schoon te maken met de handdoek van Wiel en na interventie zijnerzijds zonder, en als ik mij goed herinner werd ik door Joost bijgepraat over de bekoorlijkheden van de Belgische verpleegstertjes die ook een huisje hadden daar in Durbuy. Niemand kon toen vermoeden dat ik later zo’n exemplaar zou leren kennen waardoor ik naar België ben verhuisd. We namen op zo’n week ook elk muziek mee voor onder de bezigheden. “Der Tankerkönig” van Ronnie is daar zo’n beetje ons clublied geworden. Wiel hield erg van de Amerikaanse bluesmuzikant George Thorogood die ik had meegenomen en via hem leerde ik Muddy Waters kennen.
Later, nadat Schador ter ziele was gegaan, is Wiel eerst lid en later een zeer gewaardeerd voorzitter geworden van ’t Pionneke en De Aaj Pionne. Iedereen die hem heeft mogen leren kennen zal zijn/haar eigen herinneringen blijven koesteren. Rust zacht, Wiel!

Marten Scheeren schreef:

Beste Jan,

Dankjewel voor deze reactie. Dat was heel fijn om te lezen.

Met vriendelijke groet,
Marten Scheeren (jongste zoon)

Hans Kivits schreef:

Ongeloof is het eerste wat bij me opkwam toen ik dit bericht las. Wiel overleden! Dat kan toch niet!? Maar het is toch waar. Het zal nog enige tijd nodig hebben aleer dit bij mij echt ingedaald is. Ik heb warme herinneringen aan de contacten met Wiel in de tijd dat we in het Midden-Limburgse schaakten. De wedstrijden van SV Leudal tegen Schador, waar Wiel destijds voorzitter van was, waren altijd mooie ontmoetingen. Ik hoopte altijd dat ik dan tegen Wiel mocht spelen. Omdat wij beide de voorliefde hadden voor de Ponziani-opening. Ik dacht dat ik destijds de enige was op clubniveau die met deze opening speelde. Maar Wiel kende deze opening dus ook. Deze partijen gaven altijd bijzonder vuurwerk op het bord. Op de vijfde zet Dg5 met zwart en dan de vele complexe varianten uitmelken. We hebben heel wat ‘afgeanalyseerd’ na de wedstrijden. We kwamen er nooit echt uit. Er was zoveel mogelijk aan beide kanten.
Ik kon met Wiel altijd heel goed opschieten. Een fijne man om tegen te spelen maar ook om naderhand mee aan de bar te zitten. Denk met bijzonder veel plezier terug aan hem en onze ontmoetingen.
Ik wens de familie heel veel sterkte toe. Ze zullen hem ongetwijfeld enorm gaan missen.
Wiel, goeie reis en het ga je goed!

Hans Akkerboom schreef:

(11.08.2021) Af en toe kijk ik nog naar het Pionneke-nieuws, ook al heb ik een jaar geleden afscheid van de vereniging genomen. ‘Wiel Scheeren overleden’ is een bericht, dat me bijzonder geraakt heeft, omdat ik hem als geëngageerd voorzitter heb leren kennen, toen ik een aantal jaren geleden bij ’t Pionneke kwam schaken. Wiel was een optimistische (maar ook realistische) ‘communicator’, die altijd ‘Schwung’ in de vereniging wist te brengen, als in het verenigingsleven een beetje de klad dreigde te komen. Door zijn ervaringen als personeelsfunctionaris wist hij kennelijk wel, hoe je leden van de club met elkaar kon laten harmoniëren, die meer van elkaar leken te verschillen dan de witte koning van de zwarte. Vlak voor mijn komst had hij een programmatische ‘Verenigingsvisie’ geschreven, veel uitvoeriger (en breedsprakiger!) dan nu het geval is, waarmee hij ’t Pionneke weer tot bloei wilde brengen. Door relationele ontwikkelingen raakte hij enige tijd geleden in het Roermondse ietwat uit beeld: Hij vertrok als Pionnekelid, maar bleef nog wel trouw naar de sessies van Aaj Pionne komen. Daarmee werd hij voor mij een soort baken voor de toekomst: Als ik het eens minder druk zou krijgen, zou de tijd aanbreken om wat schaken betreft de volgende levensfase te beginnen en dat bij voorkeur in zijn woensdagse seniorenclub. Helaas is die kans nu voorgoed verkeken, ik zal hem daar niet meer kunnen ontmoeten, Ponziani of niet. Die levensfase heeft voor hem veel te kort geduurd, iedereen had hem graag nog vele gezonde jaren gegund en iedereen betreurt de korte tijd, die het ons gegeven was in het gezelschap van die enthousiaste schaker Wiel en die hartelijke causeur Wiel door te brengen.

Frank dupont schreef:

Ook ik, Frank Dupont, ben erg geschrokken van het droevige bericht, dat ons aller Wiel Scheeren zo plotseling is overleden; dat had ik nooit verwacht! Wiel was zowel bij onze schaakclub ’t Pionneke (eerder bij SV Schador) als bij de ‘Aaj Pionne’ het zonnetje in onze club! Het maakte voor hem niets uit of hij een partij verloren, dan wel gewonnen had, hij bleef altijd onze goedlachse Wiel!
Van hieruit wens ik zijn kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden heel veel sterkte toe met dit grote verlies van onze Wiel! Zijn meest geliefde openingen waren met wit de Bird-opening (1. f4) en met zwart, als ik 1. d4 speelde, de Hollandse opening.
Zeker als nierpatiënt – Wiel moest 3x per week dialyseren, ikzelf net niet, maar ik ben wel ernstig ziek (prostaatkanker) – was ik een lotgenoot van Wiel. Nu heb ik een nieuwe (palliatieve) behandeling voor de prostaatkanker, genezing zit er helaas niet meer in, maar ik ga gewoon door met mijn activiteiten, echter van het dinsdagavondschaak moet ik helaas afstand doen; extra rust kan ik goed gebruiken. Ik blijf wel goed moed houden, dankzij ook mijn lieve vriendin, al mijn andere vrienden en collega’s. Als vrijwilliger blijf ik werkzaam bij het bisdom. En ik blijf zolang mogelijk schaken met de ‘Aaj Pionne’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

\