Eduard Coenen clubkampioen seizoen 2017/2018

Geplaatst op: 20 juni 2018

Voor het 3e jaar op een rij kampioen en alweer zijn 9e kampioenschap sinds het seizoen 1995-1996. Met deze indrukwekkende cijfers kunnen we Eduard Coenen uitroepen tot een van de meest succesvolle Pionneke spelers aller tijden. Simon Karsten werd tweede en  Rob Loose eindigde op de derde plaats.

Maar 18 partijen hoeven te spelen, waarvan slechts 1 nederlaag en toch met 40 punten voorsprong kampioen worden. Dat zijn Eduard’s indrukwekkende cijfers voor dit seizoen. Alleen Guus van den Akker slaagde er in hem te verslaan.  Met deze vorm zal dit zeker niet zijn laatste kampioenschap worden.

Vorig jaar derde en nu tweede, Simon Karsten is komend seizoen een van de meest belangrijke uitdagers voor het kampioenschap. Opvallend gegeven is dat van zijn 30 partijen hij er slechts 2 remise speelde. Met stabiel en degelijk spel behaalde hij zijn beste resultaat ooit. Lukt het hem om volgend jaar de laatste stap te zetten?

Na het seizoen 2013/2014 behaalde Rob Loose voor de 2e keer het podium in de moderne Pionneke geschiedenis (te rekenen vanaf het seizoen 1995/1996). Volgens eigen zeggen duurt zijn schaakcarrière al circa 50 jaar maar een kampioenschap zat er nog nooit in. Zou volgend seizoen dan eindelijk de kroon op zijn fraaie schaakloopbaan volgen?

Wie vielen er dan buiten het podium maar behaalden toch de felbegeerde plek in de top 10 van het klassement?
Hij streed lange tijd voor het kampioenschap maar naarmate het seizoen vorderde ging hij toch enkele plaatsen zakken in de stand. Met zijn vierde plek presteerde Robin Meinders naar behoren maar zat er toch niet meer in?

Er zijn spelers die op kousenvoeten naar voren sluipen in de stand. Voor de 3e keer een top 10 notering voor Frank van Hoogstraten. Met een vijfde plek zijn beste resultaat ooit. Opvallend genoeg behaalde hij de meeste overwinningen van iedereen.

Zijn eerste volledige seizoen sloot hij af op de 6e plaats. Als hij komend jaar nog meer partijen gaat spelen dan zou Ernest Gerritsen zomaar op een podiumplek terecht kunnen komen.

Soms wat wisselvallend in zijn spel en resultaten maar dankzij enkele mooie overwinningen werd hij keurig 7e. Drago Bosnjak kan terugkijken op een geslaagd seizoen. Volgend jaar opnieuw in de top 10 zou moeten lukken maar de concurrentie is fors.

Een vaste klant in de top 10 is Ton Geenen. Ging wat moeizaam van start maar herstelde zich goed en behaalde een 8e plek. Ook komend seizoen weer een voorname top 10 kandidaat.

Voor een voormalig clubkampioen gelden altijd hoge verwachtingen. Met een 9e plaats zal Henri van den Bersselaar niet terugkijken op een succesvol seizoen. Normaal gesproken minimaal top drie, dus volgend jaar revanche?

Lei Hoeben zal niet klagen over zijn 10 plaats. Degelijk seizoen maar volgend jaar zal hij zijn handen vol hebben aan het behouden van zijn stek. Met slechts 9 nederlagen wel moeilijk te verslaan.

De meeste remises (12x) behaalde Andre Reijnen en Wim Cox krijgt de rode lantaarn. In totaal deden 34 spelers mee met het kampioenschap.