LISB: Pionneke 1 door het oog van de naald tegen Leudal 1

Geplaatst op: 9 december 2018

Op een regenachtige zondag 9 december 2018 speelde Pionneke 1 in de 1e klasse A van de LISB tegen de buren van Leudal 1. Een 2-0 achterstand werd een 3,5-2,5 overwinning met zowaar iemand die door de klok ging ondanks het gehanteerde Fischer tempo.

Toen beide teams 2 jaar geleden ook in de 1e klasse tegen elkaar speelden won Pionneke nipt met 3,5 – 2,5 en de teamleider wist nog dat Simon Karsten toen won van Arthur Hendrickx en zoals we weten uit de verslagen van Hans Akkerboom is hij niet vies van enige psychologie om de tegenstander te beïnvloeden. Daarom had hij een inschatting gemaakt van de opstelling van de tegenstander en Simon op bord 2 gezet met als verwachte tegenstander Arthur. Zou dit weer het gewenste effect hebben?

Helaas had het wel effect maar niet zoals bedoeld. Van Simon is bekend dat hij vaak 2 wedstrijden speelt, een op het bord en de andere met de klok. Toen de teamleider na 45 minuten spelen een rondje langs de borden liep verbaasde het hem dan ook niet dat Simon veel meer tijd had verbruikt dan zijn tegenstander. De stelling van Robin Meinders tegen Iwan Sentjens zag er niet geweldig uit met 2 pionnen achterstand maar het kan ook een offer zijn. Dat weet je met Robin maar nooit.

Rond de klok van 15.00 begon het weer buiten steeds slechter te worden maar ook binnen begon het er niet goed uit te zien. Simon ging zowaar door zijn tijd heen en had nog geen 40 zetten gedaan. 1-0 voor Leudal en een paar minuten kregen de 2 geofferde pionnen van Robin gezelschap van hun eigen paard en toen stond het 2-0 voor Leudal. Een half uur later kwamen Rob Loose een remise overeen op bord 1 tegen Jan Broekhuis, 0,5 – 2,5 voor Leudal.

Wat later bood Dai Heinen remise aan en zijn tegenstander Leon van Duren dacht na, overlegde met zijn eigen teamleider maar besloot door te spelen. Enkele zetten later veroverde Dai een pion en na een zeer nauwkeurig eindspel won Dai en werd het rond de klok van 17.00 uur zowaar 1,5 – 2,5 voor Leudal. Ton Geenen stond goed tegen Henk van Meegen dus de partij van Ernest Gerritsen tegen Hans Kivits kon wel eens van groot belang worden. Alsof zijn gedachten werden gehoord won Ernest op dat moment de partij en was de stand in evenwicht: 2,5 – 2,5.

Later hoorde de teamleider dat Ernest een remiseaanbod eerder had geweigerd gezien de achterstand en besloot stug door te spelen. Hulde voor dit eigen inzicht.
Uiteindelijk sleepte Ton Geenen pas rond de klok van 18.00 uur de overwinning binnen na 5 uur achter het bord te hebben gezeten: 3,5  – 2,5.

Leudal was een waardig tegenstander maar ook deze lastige horde hebben we genomen.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

\