LISB: Pionneke 1 koploper in hoofdklasse

Geplaatst op: 10 december 2019

Na 3 ronden koploper in de hoofdklasse van de LISB. Gaat debutant Pionneke 1 historie schrijven?
Op een nogal regenachtige zondag, en dus ideaal schaakweer volgens sommigen, speelde het eerste team van Pionneke zijn derde wedstrijd in de hoofdklasse, in en tegen Tegelen. Het ophalen van de spelers bij de sporthal had een onverwacht voorspellend karakter: Terwijl Robin en Narcis aan het wachten waren op de rest (buiten of in de auto), stonden Rob en Simon rustig op ze te wachten in het café onder het genot van een kopje koffie. Een miniatuurtirade later waren we vertrokken en kwamen we ruim op tijd aan.

Als eerste, en ook vrij vroeg, was Robin op bord 3 klaar: in een overtuigende koningsaanval ging zwart mat en gaf dan ook maar op. Het goede nieuws: winst voor Robin en 1-0 voorsprong voor het team, het slechte nieuws is dat hij moest wachten tot na vijven aangezien hij de chauffeur van dienst was.

De grootste verassing van de dag was op bord 1, waar Narcis Siem van Dael wist te verslaan, nadat Siem een stuk voor twee pionnen moest geven.

De knock-out punch (en dus 3-0) werd helaas gemist door Ernest op bord 4, die remise maakte terwijl hij nog een extra paard had. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal.

Die bevrijdende knock-out punch kwam wel op bord 6, maar dan in de verkeerde richting: Ton verloor een toreneindspel waarin hij steeds meer pionnen verloor. Dit gebeurde enkele uren nadat het eerste remiseaanbod van de dag op dit bord gebeurde, nog voor de winst van Robin.

Bij de stand 2.5-1.5 waren er nog twee borden bezig, en beiden met een tegenovergesteld spelverloop. Bij Rob op bord 2 zag het er heel lang naar uit dat Rob van het bord zou worden geduwd, terwijl Simon op bord 5 alleen nog de makkelijkste weg naar winst hoefde te vinden. Op beide borden echter overleefde de zwartspeler de druk, maar leek het er ook op dat beide Pionnekes in ieder niet gingen verliezen. Terwijl Simon een stelling op het bord zette waarin het leek of zwart maximaal een herhaling van zetten kon krijgen, stormde de zwarte pionnen van Rob naar voren. Vlak voor hun promotie werd er opgegeven, en daarmee was teamwinst veiliggesteld. De tegenstander van Simon ging meteen daarna in op zettenherhaling en daarmee was een dikke 4-2 overwinning behaald.

Nu gaat het team in een lange winterslaap, want vanwege een oneven aantal teams in de hoofdklasse heeft het eerste team de eerste speelronde van 2020 een bye. Voorlopig kunnen we wel genieten van de tussenstand in Netstand: Pionneke 1 staat bovenaan, en gaat dus gewoon verder met waar het vorig jaar zo goed in was.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

\